Kakao och choklad: något som är gott och gör gott! av Mona Rosenberg

20.12.2015 15:05
Kakaoträdet har sedan lång tid tillbaka varit en av planetens mest uppskattade växt och var tidigt i vår historia en handelsvara, likvärdigt med pengar.
Ordet "choklad" kommer från det aztekiska ordet Chocolâtl, som betyder ungefär "livsmedel från gudarna." Av spanska handelsmän kallades det "det svarta guldet". 
Men ska man ha nytta av choklad, så är det inte den moderna mjölkchokladen med en massa socker, majssirap, pulvermjölk och sojalecitin som gäller, utan rå och obearbetad kakao som innehåller över 300 föreningar som piggar upp, läker och ger energi.
Det innehåller upp till 86% mer antioxidanter än processad kakao eller mörk choklad och 20 gånger mer antioxidanter än blåbär. Så riktig kakao är supermat. Så om man tar bort alla ohälsosamma tillsatser i vanlig choklad, så är kakao ett riktigt universalmedel.

Kakao innehåller även mycket protein, en bra balans av kalcium, karotenoider och andra hälsobefrämjande vitaminer och mineraler, men framförallt en mycket hög halt magnesium och kalium - 80 gram kakao innehåller hela dagsbehovet av kalium och magnesium! Både magnesium och kalcium är viktiga för nerver, muskler och kan vara kramplösande. De är dessutom elektrolyter och återställer kroppens vätskebalans. 
Kakao innehåller fytoämnenna teobromin, fenetylamin och anandamid, som alla lätt förstörs av för hög värmebehandling som används för att framställa kakao för användning i choklad. Teobromin är bra vid behandling för nedstämdhet, trötthet och hjärndimma. Det ökade blodflödet och ämnesomsättningen som utlöses av dessa fytoämnen garanterar att kakaons antioxidanter når djupt in i kroppens vävnader och absorberas optimalt.

Undvik dock mjölkchoklad och välj raw, helst ekologisk, liksom chokladkakor med minst 70% kakao.

Kakao är välkänt för sin antioxidanta förmåga. Forskning visar att tarmbakterier bryter ner och fermenterar komponenterna i mörk choklad och gör dem till riktiga antiinflammatoriska föreningar.
Nyttiga tarmbakterier inklusive Bifidobacterium och mjölksyrabakterier ”kalasar” på choklad och skapar antiinflammatoriska ämnen som kan minska inflammation i hjärt-och kärlvävnad. Alla dessa nyttiga ämnen gör att kakao är kraftfullt anti-inflammatoriskt och immunförstärkande. Det hjälper till med led- och muskelvärk, sänker det dåliga LDL-kolesterolet, förbättrar hjärtats funktion och minskar risken för cancer.
 
Ett hälsoamt kakaorecept:
Ingredienser:
1 kopp dadlar
¼ kopp kokosolja
¼ kopp honung (eller stevia)
½ tsk. kardemummapulver
¼ tsk. kanel
En nypa havssalt
1 tsk. vaniljextrakt
½ dl kokosnöt
½ kopp rå kakaopulver
¾ dl hackade dränkta nötter (mandel, valnötter och pekannötter)
¼ kopp torkad frukt (russin, körsbär och tranbär)
Placera dadlarna i en matberedare och processa på hög hastighet under 10 sekunder. Tillsätt kokosolja, honung, kardemumma, kanel, havssalt, och vanilj och processa igen 10 till 20 sekunder ca.
Tillsätt kokos och kakaopulver och processa igen i ytterligare 10 sekunder. Lägg i en stor bunke, tillsätt hackade nötter och torkad frukt, och blanda väl.
Använd en skopa och placera bollar på ett bakplåtspapper. Kyl i minst 30 minuter
 
Info:
https://foodfacts.mercola.com/cacao.html
https://besynchro.com/blogs/blog/9550161-why-chocolate-is-the-worlds-greatest-food