Fiskallergisk, vegetarian eller vegan. Hur får man då i sig omega 3? Och...finns det risker? Av Mona Rosenberg

17.12.2015 19:04
Omega 3 är essentiellt för kroppen, liksom omega 6. En jämnare balans mellan dessa fettsyror sägs vara viktigt för kroppen, då det bl a fungerar antiinflammatoriskt och gör att man blir mer smärttålig.
Man hävdar ofta att det är just genom att äta fisk vi ska få i oss omega 3, helst också genom att inta kapslar med omega 3 fiskolja.
Okej!
Men vad gör då den som är allergisk mot vissa livsmedel där Omega 3 finns: t ex fisk, skaldjur och ägg, är vegetarian eller vegan?
Är det ”kört” då?
Det kan det givetvis inte vara. För å andra sidan så har ju veganer och vegetarianer länge visat exempel på utmärkt hälsa, utan att vare sig äta fisk/skaldjur eller inta omega 3 tillskott. De till och med brukar ha bättre hälsa enligt studier än de som äter animalisk föda och därmed äter fisk och även ofta intar omega 3 från fiskolja i form av kapslar…
Så... det kan ju därför inte vara en allmängiltig ”sanning” vi serveras oss!
Hur får man då i sig omega 3 utan fisk och fisktillskott: Vad skulle hemligheten vara med att veganer kan må bra utan fisk, fiskoljetillskott, säloljetillskott m m?
Jo: det handlar om att ha en medeveten helhet när det gäller kosten. Vad man äter och inte äter.
De fettsyror som vi behöver få i oss i första hand finns alltså bl a i fiskar som äter alger, d v s de långkedjade fettsyrorna (DHA och EPA), då vår kropp bäst kan tillgodogöra sig dessa. Men det var ju fiskens omega 3 och det är ju att komma förbi just det som gäller för många! Då finns Algolja som en vegetabilisk källa (den enda, sägs det) till just EPA och DHA.
Man brukar nog odla de få algsorter som används vid omega-3 produktion. Så, sök efter omega-3 för vegetarianer om du vill få omega 3 och inte kan äta fisk eller om du inte vill äta djur p g a att din livsfilosofi. 
En annan källa till omega 3 är fettsyran ALA, d v s kortkedjat omega 3 ifrån växter. Somliga påstår att kroppen inte kan tillgodogöra sig den fettsyran på ett effektivt sätt, men även om omvandlingen till EPA och DHA är dålig så är den inte obefintlig. Dessutom är ALA essentiell i sig själv. 
Sedan är det viktigt att man för äter genomtänkt. Alla ”dåliga” sätt, d v s dålig kost med t ex vitt socker (en liten mängd råsocker i sällsynta fall är Ok, liksom litet honung),  vitt mjöl, allt eventuellt kött som inte är ekologiskt (f ö ska man minska på köttätandet säger allt fler sakkunniga i hela världen numera), all form av s k skräpmat, fikabröd som inte är rent hälsosam och man ska helst utesluta gluten samt definitivt ta bort alla transfetter. Detta för att allt detta hindrar kroppen att själva jobba med rent, hälsosamt material. Den kan inte omvandla och tillgodogöra sig det nyttiga när den måste ”Slita” med det den inte mår bra av…
Hälsan finns att nå genom det enkla och naturliga.
Jag har länge undrat om det möjligtvis kanske… kan finnas ekonomiska intressen bakom detta? Det är en fråga byggd på att jag läst/hört att även hälsoindustrin har giriga saker för sig. De rider på folks rop efter lättåtkomlig och snabbt fixad hälsa.
Jag vet också att alla hälsokunniga inte är helt eniga om nyttan med att inta omega 3.
Då jag började söka på nätet fann jag fog för mina frågor.
Här är ett litet urval som ger en anledning till att vara både försiktig och att också själv ta sig tiden att leta reda på mer fakta både för och emot. Alla som är "emot" tillskott är inte "voffare" eller tillhör läkemedelsindustrin:
1: Man kan få väldigt lättflytande blod av omega 3... Så det är inte helt osannolikt att det kan ge en ökad blödningsrisk.(Info)
2: Den som tror på det förträffliga med omega 3, ska vara medveten också om att: ett team från "Fred Hutchinson Cancer Research Centre i Seattle" varnar för omega 3: "Det finns egentligen inga bevis för att intag av kosttillskottet är bra för hälsan och det finns ökande bevis för att höga doser är skadligt." (Info om). 
3: "Fiskoljekosttillskott har främjats som ett enkelt sätt att skydda hjärtat, lindra inflammation, förbättra den psykiska hälsan och förlänga livet. Sådana påståenden är en anledning till varför amerikaner spenderar mer än $ 1 miljard per år på fiskolja "över disk" ". Och livsmedelsföretag lägger till mjölk, yoghurt, flingor, choklad, kakor, saft, och hundratals andra livsmedel. Rapporten från Fred Hutchinson forskarna är bara det senaste att låta en varning om för mycket omega-3 fettsyror. I maj 2013 till exempel, rapporterade italienska forskare i New England Journal of Medicine att omega-3 fettsyror gjorde inget för att minska hjärtinfarkter, stroke eller dödsfall på grund av hjärtsjukdom hos personer med riskfaktorer för hjärtsjukdomar." (Info här)
Det är alltså fler studier och erfarenheter som kommer att visa om det fanns fog för deras iakttagelser och min fråga...